11 jan
Egy szervizes kolléga az utóbbi években többször is vizsgálta az üzemanyag-adalékanyagokat. Megvizsgálta az üzemanyag-adalékanyagoknak azt a képességét, hogy hogyan lehet megakadályozni a hosszabb ideig tárolt E-10 üzemanyagokban (10% etanoltartalmú benzin) előforduló potenciálisan káros víz „kicsapódását” vagy elválasztását. Egy évvel később ismét megvizsgálta azokat a dízel üzemanyagokat, amelyek nem tartalmaznak adalékot és ismét a benzin-adalékanyagokat , a korrózió megakadályozására összpontosítva, amely károsíthatja a fém- és szilárd lerakódásokat az üzemanyagrendszerben.
A dízelmotorokban a lerakódások idővel megjelennek az üzemanyag-tartályban, az üzemanyag oxidációjának, a piszkos üzemanyagnak és a baktériumok szaporodásának eredményeként. Dízelmotorok esetében a többlépcsős szűrés általában elegendő a szilárd anyagok begyűjtéséhez. Benzinmotorokban azonban a szilárd anyagok gyakran spontán módon jelennek meg a karburátorban, függetlenül attól, hogy hány szűrőt alkalmaznak.
E vizsgálathoz a kolléga motorból vett összetett mintákat vizsgált, amelyek egyikében sem használt utólagos adalékanyagokat: két 2001-es Yamaha 9,9 lóerős négyütemű motort, egy 2006-os Mercury 6 lóerős négyütemű és egy 2002-es Mercury 3,5 lóerőt. kétütemű. A következő szennyező anyagokat találta, a teljes tömeg százalékában kifejezve: alumínium, 21 százalék; cink, 8%; 10% kalcium; vas, 5%; réz, kevesebb mint 100 ppm (ppm).
A fémes elem puszta jelenléte a szilárd anyagban nem feltétlen bizonyítja, hogy korrózióból származtak. Ezeket a szilárd anyagokat be lehet vezetni a finomítás vagy szűrés után az üzemanyag-tartályba vezethető a párolgási,kicsapódási ciklusok során, nagyon valószínűtlennek tűnik,hogy eltávozik. Vannak olyan polimer adalékok is, amelyek kiszáradhatnak és gélt képeznek ( ezt a szerelők tapasztalhatják egy karburátor tisztítás során). Néhány tanulmány szerint az üzemanyag nátriumsóit tartalmazta.
Az alumínium jelenléte külön megfigyelést igényel. Mind az üzemanyagtartályok, mind a porlasztók gyakran alumíniumot tartalmaznak, és a benzin-adalékanyag-etanolt összekapcsolják az alumínium-korrózióval. Anélkül, hogy túl messzire belemerülnénk a kémiába, az etanol gyengén savként viselkedik, megtámadva az oxid bevonatot, amely általában védi az alumíniumot a korrózió ellen. Ez egy olyan reaktív alumínium felületet eredményez, amelyben a vízben található oldott oxigén gyorsan oxidálódhat. Oxigén hiányában maga az etanol szolgálhat oxidálószerként, bár ez a folyamat sokkal lassabb.
Ha a körülmények megfelelőek, akkor ez a kétlépéses kémiai eljárás olyan roncsolást eredményez, amely idővel lyukakat fúrhat ki az üzemanyag-tartályon. A korróziós melléktermékek elzárhatják az üzemanyag útját. A finomítás során gyakran hozzáadott korróziógátlók lelassítják ezt a folyamatot. Egy kérdés felmerült, hogy az üzemanyagok forgalomba hozatala utáni adalékanyagok további védelmet nyújtanak-e?
A galvanikus korróziót szintén figyelembe kell venni. Az összes vizsgált porlasztó tartalmazott néhány sárgaréz alkatrészt, ( a Yamaha motorok sárgaréz leeresztő dugókkal rendelkeznek) . Az alumínium és a sárgaréz közötti potenciálkülönbség a galván skálán 0,45–0,5 volt, az adott ötvözettől függően. A sárgaréz és az alumínium jól ismert, hogy érintkezésbe kerülnek. A ,,száraz” üzemanyagban azonban nincs vezetőképesség és nincs korrózió, tehát az E-10 üzemanyag bevezetése előtt a galvanikus korróziónak nem volt jelentősége. Az E-10 azonban kis mennyiségben képes feloldani a jelentős légköri nedvességet és a sós vizet, és ezt a vizet az egész üzemanyag-rendszer továbbítja. Ily módon az E-10 biztosítja az üzemanyag-rendszer korróziójának kulcsfontosságú elemét: a vizet.

Korrózióállóság tesztelése

A laboratóriumi korrózióvizsgálat nagyon fejlett tudomány. Az Amerikai Vizsgálati és Anyagok Társasága (ASTM) és a Korróziós Mérnökök Országos Szövetsége (NACE) ismerteti ezeket a módszereket. Összpontosításuk azonban különbözik attól, amit szeretnénk elérni. A laboratóriumi módszerek általában a termékfejlesztésre és a minőség-ellenőrzésre összpontosítanak. Sajnos, ezek a gyorsított módszerek nem mindig tudják pontosan modellezni a hónapok és évek során bekövetkező lassú folyamatokat és kémiai bomlásokat.
(Például 1995-ben a General Motors bemutatta egy forradalmian új terméket, a Dexcool-ot. Noha a széles körű laboratóriumi és flottaértékelés tárgyát képezte, soha nem tesztelték bizonyos tömítőanyagokkal, és nem keverték más hűtőfolyadékkal. Ennek eredményeként sok autó tömítéshibákat szenvedett, és minden más hűtőfolyadékkal történő feltöltés katasztrófa volt. A hűtőfolyadékot azóta megváltoztatták.)

Hogyan teszteltük?

Eredeti cél az üzemanyag-adalékanyagok hosszú távú tesztelése volt. Hő vagy oxigén vagy túlzottan maró anyagok hozzáadása helyett az időt helyettesítettük.
A kontrollált, megismételhető adatok gyűjtése érdekében laboratóriumi megközelítést alkalmaztunk, amelybe beleépítettük a motorhűtő folyadékok és az üzemanyag-adalékanyagok vizsgálatára használt módszereket.
Kezdetben az E-10 benzint vizek vagy adalékanyagok hozzáadása nélkül teszteltük, de hat hónapig tartó tárolás/vizsgálat után nedves körülmények között nem találtunk mérhető korróziót. Az E-10 kiskereskedelemben alkalmazott korróziógátlók hatékonyan megelőzték a károkat. Ha gondosan tárolja az üzemanyagát, és legfeljebb hat hónapig tárolja( a legjobb minőségű üzemanyagok esetében) , akkor nincs szükség adalékanyagra. Tudjuk azonban, hogy korrózió idő kérdése és fellép.
Ezért úgy döntöttünk, hogy kis mennyiségű tengervizet adunk hozzá – csak 0,03 százalékot egy kb. 100 l tartályhoz , az E-10 mennyiség könnyen oldódhat az oldatban) – kicsit siettetve a dolgokat . Meggyőződésünk, hogy a porlasztókban a súlyos korrózió ritka, és valószínűleg csak akkor fordul elő, ha vagy sok légköri víz, vagy tengervíz-köd,pára csapódik ki a tartályba. Ekkor a porlasztót védeni kell.
A tesztelés felgyorsításáról szóló döntésünk az adalékanyagoknak a só által kiváltott galván korrózióval szembeni ellenálló képességére összpontosított.

Amit teszteltünk!

Az összes vizsgált termék lényegében ugyanazokat az ajánlásokat és állításokat fogalmazza meg: a terméket rendszeresen használni kell különösen ha hosszabb ideig nem használja az üzemanyagját. A lényeg ,hogy ezek a termékek megakadályozzák az etanol lebontását, tisztán tartja a porlasztókat és az injektorokat, elősegítse a könnyebb indítást és akadályozza meg a korróziót.

Megfigyelések

A lezárt kontrollminta egyáltalán nem öregszik, és a fém részek nem mutattak korróziót vagy elváltozást.
A tengervíz hozzáadása nélküli légtelenített kontrollminta hat hónapos tárolás után gyakorlatilag nem mutatott korróziót. Mivel a szellőzőnyíláson keresztül felszívott légköri víz desztillált víz, amelynek vezetőképessége nagyon alacsony, így nem ösztönözte a galván korróziót, a kár csekély volt.
A tengervíz hozzáadásával végzett légtelenítés gyors korróziót mutatott, különösen az alumíniumrészeken. A sárgaréz és a réz erős foltot mutatott, és apró gödrök voltak az acél részeken is A elszíneződés és a lerakódás a legrosszabban a porlasztókra és üzemanyag-ellátó alkatrészekre hatott. Nagyon hasonlított, amiket a 15 éven át tartó tengeri szolgálat során láthattunk
A sós víz behatolása egyértelműen veszélyes, még néhány perc alatt is. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy a töltősapka szoros legyen. Azt is észrevettük , hogy az E-10 nátriumsói szintén károsak lehetnek, és amit az egyik gyártó figyelmeztetett , negatív következményekkel járnak, ha egy nem megfelelő adalékanyaggal kombinálják.

Összegzés:

Az etanol alapú tüzelőanyagok kevésbé kennek, és gyorsabban romlanak, mint a ,,régi” szokásos üzemanyagok, ez csökkenti a szelepek kenését és csökkenti az üzemanyag oktánszámát. Ez potenciálisan a szelepülés recessziójához, a motor kopogásához és szennyeződéshez a gumi alkatrészek gyorsabb öregedéséhezes elhasználódáshoz vezet az üzemanyagrendszerben. Ezen túlmenően az etanol alapú tüzelőanyagok higroszkóposak és korróziósak bizonyos fém, gumi és műanyag alkatrészeknél.
Megfelelő üzemanyag kezelés szükséges (klasszikus) autók/ motorok/ hajó motorok számára, biztosítva az etanol elleni korrózióvédelmet, valamint a szelepülések kenését és védelmét, karbantartását. Ezen felül növeli az üzemanyag oktánszámát.
Adalékolt üzemanyag előnyei:
Küzdelem az etanol káros hatásaival az üzemanyagban (E10-ig)
Megakadályozza az üzemanyagrendszer korrózióját a fém alkatrészeken és segít megvédeni az fém alkatrészeket
Stabilizálja az etanol alapú üzemanyagokat, meghosszabbítva az üzemanyag élettartamát
Megakadályozza a szelepülés recesszióját
Növeli az oktánszámot
Kiküszöböli a motor kopogását , a durva alapjáratot és a motor hullámzását.
Megakadályozza a gyújtógyertya elszennyeződését
Védi a műanyag, gumi alkatrészeket
Javaslat a használatra:
Valamennyi benzinmotor, amely nem alkalmas E5 / E10 bioüzemanyagokkal történő felhasználásra és / vagy amelyhez ólmozott tüzelőanyagok szükségesek, de ólom nélküli üzemanyagokkal működnek.
Keresd fel szervizedet , kérj tanácsot és tartsd karban a motorod!!!
Reméljük segítettünk ?
(forrás: practical sailor)